Wie zijn wij?
Wat bieden wij
VVE Startblokken
Opvangtijden
Leeftijd en tarieven
Is er plek?
"Heen en weer"
Links
contact

VVE Startblokken

Het oorspronkelijke doel van VVE was om peuters en kleuters met een mogelijke (taal)achterstand beter voor te bereiden op de basisschool. Inmiddels is de doelstelling verbreed: het gaat nu om een betere en bredere ontwikkeling van 0 tot 12-jarigen op kinderdagverblijven, bso's, peuterspeelgroepen en dus ook bij de gastouders.

Klaar voor de start
Er zijn veel VVE-programma's beschikbaar. Berend Botje kiest voor het programma Startblokken, omdat dit het meest uitgaat van het kind en zijn of haar interesses. Gastouders weten heel goed wat er bij de kinderen leeft. In Startblokken leren ze daarop inspelen, informatie toevoegen en er een thema omheen bouwen. De kinderen kunnen heerlijk spelen en pikken ondertussen sneller en meer informatie op.

In 2017 heb ik mijn certificaat VVE Startblokken gehaald.

Ik maak regelmatig gebruik van thema's is onze dagelijkse routine. De thema's variëren en zijn afhankelijk van bijv. de feestdagen, wat er om ons heen gebeurt en/of de interesses van de kinderen.

We starten altijd d.m.v. een "woordweb". Samen aan tafel brainstormen we over wat we eigenlijk al weten van het thema. Aan de hand van dit woordweb gaan we dingen verzamelen voor een verteltafel. Ook de ouders, opa's en oma's etc. worden daarbij ingezet.

Ik verzamel informatie, knutselspullen/ideeën, zorg eventueel voor verkleedkleding, attributen, liedjes en filmpjes. Wanneer het kan dan zullen we ook het eten aanpassen aan het thema(bijv. exotisch fruit bij het thema Afrika). Ik kijk, bij het maken van thema, altijd naar het individuele kind en de leeftijd van de kinderen. Maar ik maak ook graag gebruik van de kracht van de groep. (bijv. Iemand van 8 kan al heel goed een kindje van 3 helpen bij het knutselen). 

We hebben inmiddels al heel wat thema's de revue laten passeren. Onder andere: Afrika, het thema "Vies", Robot, De Ruimte, Winter en Zeedieren. Om een indruk te krijgen hoe we het doen, kunt u kijken op mijn Facebook pagina. 

Thema Herfst
Thema "de ruimte"
gastouderopvang Naura
mariska@naura.nl